Hanya Makan Depan Webcam, Remaja Kaut RM6,399 Sehari


SEOUL: Seorang remaja lelaki mempunyai pekerjaan yang lumayan di mana dia hanya makan di depan komputernya sambil ditonton oleh orang ramai secara online.

Dengan kerjanya ini, dia mampun meraih pendapatan sehingga  £1,000 (RM6,399) setiap hari.

Remaja berkenaan, Kim Sung Jin, 14, akan menikmati makan malam seperti pizza, ayam gorenf dan amsakan Cina di depan komputer di dalam sebuah bilik kecil di kediamannya yang terletak di selatan Seoul dan ditonton oleh ribuan peminatnya.

Dia bukan sahaja makan, malah berkomunikasi dengan ribuan orang melalui melalui siaran video langsung yang disiarkan di Afreeca TV.

Sun Jing yang lebih dikenali dengan nama Patoo di dalam web tersebut mendapat tontonan ramai dan biasanya akan dibayar £1,000 (RM6,399) untuk setiap episod.

Pekerjaan ini telah dilakukannya sejak berumur 11 tahun di mana pada mulanya dia makan secara online sebagai satu cara untuk mencari teman untuk menemaninya makan kerana ibu bapanya tinggal berjauhan dengannya.

"Saya tinggal bersama datuk dan nenek yang biasanya akan makan malam awal menyebabkan saya sering keseorangan untuk makan,' katanya.

Tambahnya lagi, rancangan itu juga menyebabkan dia dikenali ramai.

"Ramai menyapa ketika bertemu di luar,' kata dipetik Dailymail.

Di Korea Selatan, aplikasi video online Afreeca TV mempunyai lebih 8 juta pelayar setiap bulan dan menjadi sebahagian kepada kehidupan sosial kepada remaja. 

(Sumber :Siakapkeli.my)
Share on Google Plus

About Muhammad Fakhruzzaman