Pelajar ‘Genius’ Ini Di sangka Bawa Bom Ke Sekolah Dapat Perhatian Presiden Obama dan Mark Zuckerberg

Polis Texas telah memutuskan untuk tidak mengenakan sebarang tuduhan terhadap seorang pelajar Islam berusia 14 tahun yang ditangkap kerana membawa jam buatan sendiri ke sekolah.
Guru di High School MacArthur di Irving memaklumkan kepada polis kerana mereka fikir pelajar itu membawa peranti “bom olok-olok”.
Penangkapan Ahmed Mohamed telah dikritik, dan budak lelaki itu telah menerima banyak sokongan termasuk menerima jemputan ke Rumah Putih oleh Presiden Obama.
Ahmed memberitahu pemberita bahawa “sangat sedih” bahawa gurunya fikir jam beliau adalah satu ancaman.
“Saya membina jam untuk menarik perhatian guru saya tetapi apabila saya menunjukkan kepada beliau dia fikir ia adalah satu ancaman kepada beliau. Saya amat sedih kerana dia mendapat gambaran yang salah itu.”
Pada sidang akhbar yang sama pada petang Rabu, Ahmed mengumumkan beliau merancang untuk berpindah ke sekolah lain.
Bapa Ahmed Mohamed Elhassan Mohamed yang berasal dari Sudan, memuji kepintaran anaknya, berkata beliau membetulkan segala-galanya di rumah, termasuk telefon bapanya dan komputer.
“Dia seorang yang sangat pintar, budak cemerlang dan beliau berkata beliau hanya mahu menunjukkan dirinya kepada dunia,” katanya.
Pihak polis telah menolak tuntutan yang dibuat oleh keluarga Ahmed bahawa beliau ditahan kerana nama Islamnya.
“Kami sentiasa mempunyai hubungan yang cemerlang dengan masyarakat Islam,” kata Ketua Jabatan Polis Irving Larry Boyd pada Rabu. “Insiden seperti ini memberikan cabaran tersendiri. Kami mahu belajar bagaimana kita boleh bergerak ke hadapan dan menjadikan ini ke yang positif”.

Ahmed Mohamed, 14, waits in handcuffs as a police officer looks on
Kanak-kanak itu telah di gari dan diambil cap jarinya. Beliau dibebaskan selepas ia ditentukan tidak ada ancaman.

A homemade clock made by Ahmed Mohamed, 14, is seen in an undated picture released by the Irving Texas Police Department September 16, 2015.I
Di bawah hashtag ” #IstandwithAhmed ,” beribu-ribu pengguna Twitter memuji inisiatif kanak-kanak itu dan mempersoalkan mengapa beliau ditahan termasuk saintis Nasa , Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg dan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama.
“Sebuah jam yang Cool, Ahmed. Mahu kamu bawanya ke Rumah Putih ? Kita perlu memberi inspirasi kepada lebih kanak-kanak seperti anda suka sains. Ia adalah apa yang menjadikan Amerika yang besar, ” Presiden Obama menulis di Twitter.
Majlis Hubungan Amerika-Islam berkata ia sedang menyiasat kejadian itu.
Ahmed berkata bahawa dia telah membuat sebuah jam di rumah dan membawanya ke sekolah untuk menunjukkan guru kejuruteraannya .
Beliau berkata guru kejuruteraan beliau telah mengucapkan tahniah kepada beliau tetapi menasihati beliau “tidak menunjukkan apa-apa guru-guru lain “.

President Obama tweet:IMark Zuckerberg wrote on Facebook:I

Remaja itu berkata guru lain menyedari ia apabila peranti mengeluarkan bunyi beep semasa di dalam kelas.
” Dia seperti – ia kelihatan seperti bom, ” katanya.
Jam buatan sendiri terdiri daripada papan litar dengan wayar yang membawa kepada paparan digital.
Kemudian pada hari itu anak itu telah ditarik keluar dari kelas, ditemuramah oleh guru-guru kanan dan empat pegawai polis, dan dimasukkan ke dalam tahanan juvana.
Sekolah ini mengeluarkan satu kenyataan berkata ia “sentiasa meminta pelajar dan kakitangan kami untuk melaporkan dengan segera jika mereka mematuhi apa-apa barang yang mencurigakan” .
@StandWithAhmed tweet reads:

(Sumber: norichmedia)
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment